google-site-verification: google211efba57db79d47.html ΜΙΚΡΟ...ΣΚΟΠΙΟ: Το cloud πάνω από τη γραμμή Μαζινό

Search This Blog

Thursday, February 23, 2012

Το cloud πάνω από τη γραμμή Μαζινό


Θα βρείτε πολλά γύρω από τα cloud ERP. Μάλιστα, ήδη οι πρώτες αναζητήσεις,  θα σας επιστρέψουν κι ένα ευχάριστο νέο: ένα από τα κορυφαία στο κόσμο,  είναι ελληνικό.  

Το θέμα– σε ένα βαθμό –έχει τελεσιδικήσει. Ναι, υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις. Όμως κουτσά - στραβά οι περισσότεροι έχουν αποδεχτεί ότι το cloud computing είναι το μέλλον - και τα cloud ERP θα είναι ομοίως. Ποιο μέλλον όμως; Και πως άραγε, οι cloud εφαρμογές θα μπορούσαν να αλλάξουν την εταιρική στρατηγική σκέψη;  

Την δεκαετία του 30, Γαλλία και  Γερμανία είχαν αποδεχθεί την αξία των τεθωρακισμένων αρμάτων.  Δεν ήταν εύκολη η διαδρομή ως εκεί: «Παράγονται δύσκολα»! «Χαλάνε εύκολα»! «Δεν είναι αξιόπιστα»! έλεγαν οι αντιρρήσεις – και αρχικά δεν ήταν αδικαιολόγητες.  Όπως άλλωστε και οι αντιρρήσεις της προηγούμενης δεκαετίας για το μοντέλο Application Service Provisioning, (ASP, όρος - πρόγονος των σημερινών «Software as a Service SaaS» και «cloud business software») είχαν κι αυτές τη βάση τους: «δεν υπάρχει αρκετή τεχνολογία», «δεν αισθάνομαι ασφαλής με τα δεδομένα μου αλλού» ήταν οι συνηθέστερες. 

Στο τέλος πάντως οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν. Τα τεθωρακισμένα προσέφεραν κινητικότητα, δύναμη πυρός, προστασία. Οι στρατιωτικές βιομηχανίες Γερμανίας και Γαλλίας προετοιμαζόμενες για τον πόλεμο παρήγαγαν άρματα σε μεγάλους αριθμούς και  ισάξιας ποιότητας.  Και κατ’ αναλογίαν σήμερα, η διεθνής βιομηχανία της πληροφορικής  υποκλίνεται στα πλεονεκτήματα του cloud και τα διαλαλεί : οικονομία, προβασιμότητα, ελαστικότητα! Και προσφέρει υπηρεσίες – και cloud εφαρμογές – τη μία μετά την άλλη.  

Τελειώσαμε; Κάθε άλλο, τώρα αρχίζουμε! Η μάχη είναι μπροστά μας.
Tα στρατιωτικά επιτελεία Γερμανίας και Γαλλίας εξέλαβαν τελείως διαφορετικά τις – αντικειμενικές – δυνατότητες του νέου όπλου.  Η στρατηγική σκέψη των Γάλλων στρατηγών παρέμεινε προσκολλημένη στις εμπειρίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υιοθέτησε τα νέα άρματα για τη δύναμη πυρός τους και για την προστασία του πεζικού. Και  τα έθεσε στην υπηρεσία του και στους ρυθμούς κίνησής του. Ακόμα χειρότερα: τα ακινητοποίησε κοντά στα οχυρά. Χωρίς δυνατότητες ελιγμών. Τα γαλλικά άρματα ήταν θαυμάσια αλλά η σκέψη του γηρασμένου, φοβισμένου, Γκαμελέν επικράτησε του νεαρού, τολμηρού Ντε Γκώλ.  

Στη Γερμανία οι σκέψεις των νεαρότερων επεκράτησαν. Τα τεθωρακισμένα ήταν πάνω απ’ όλα κίνηση. ΚΙΝΗΣΗ! Γι’ αυτούς, το περιβάλλον της μάχης δεν ήταν τα ατέλειωτα, στατικά χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά ένα απέραντο πεδίο επιχειρήσεων. Τα τεθωρακισμένα μπορούσαν να διασπάσουν, να ανασχηματίζουν  συνεχώς τη διάταξη, να την αγνοήσουν τελείως, να βρεθούν παντού! 

Και οι σημερινές επιχειρήσεις; Οι περισσότερες απ’ αυτές αφού προσπεράσουν τη φάση των βασικών επιφυλάξεων («ασφάλεια δεδομένων» κλπ) υιοθετούν – τουλάχιστον πνευματικά – το cloud ERP. Αναγνωρίζουν αυτό που πράγματι, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αν κάνεις τις πράξεις: την οικονομία. Τη μείωση του μηχανογραφικού κόστους.  

Αλλά προς το παρόν οι περισσότερες μένουν εκεί:  ακόμα κι όταν κάνουν το βήμα, πολλές απ’ αυτές «στριμώχνουν» τα cloud ERP στα γραφεία τους σαν να ήταν «συμβατικά», on premise ERPs. Ακριβώς όπως οι Γάλλοι στρίμωχναν τα τεθωρακισμένα τους δίπλα στα τσιμεντένια οχυρά της γραμμής Μαζινό περιμένοντας μια μάχη άλλων εποχών. 

Τώρα όμως (οι επιχειρήσεις) πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα. Τα cloud ERP μεταφέρουν την επιχειρησιακή ικανότητα παντού, αλλάζουν τον τόπο του επιχειρείν: σε αποθήκες, σε υποκαταστήματα, σε αυτοκίνητα, σε ξενοδοχεία, σε αεροδρόμια, σε γραφεία πελατών  - παντού. Netbooks, tablet PCs, smartphones, ζωντανεύουν, γίνονται όπλο παραγωγικότητας στα χέρια στελεχών που,  μέχρι σήμερα, για να ενημερωθούν, να «ανασυγκροτηθούν», να κινήσουν τα πράγματα μπροστά,  έπρεπε να γυρίσουν «στο οχυρό»: στο γραφείο. 
Όχι τα cloud ERP δεν είναι απλώς φθηνότερα ERP. Είναι, εντάξει. Αλλά αν το δείτε μόνο έτσι, θα κάνετε μεν οικονομία, (καθόλου κακό μέρες που είναι) αλλά θα χάσετε τη μάχη όπως θα την χάνατε – πολύ περισσότερο – αν δεν είχατε καθόλου ERP.

Βγείτε έξω!

Έχουν γίνει έρευνες: Οι περισσότερες επιχειρηματικές ιδέες έρχονται στο μπάνιο. Στο κρεβάτι. Στο αυτοκίνητο. Περπατώντας. Σε δουλειές του σπιτιού, ρουτίνας. Στο διάβασμα. Ναι,  μ’ αυτή τη σειρά! Κι ο ουραγός στη λίστα ξέρετε ποιος είναι: «το γραφείο».

Αλλά μπορεί να βαριέστε να ακούτε για ιδέες και καινοτομίες. Και για μάχες. Μπορεί να θέλετε πρακτικά πράγματα, χειροπιαστά: 

Μπορεί αύριο το πρωί να πρέπει συγχωνεύσετε τα καθήκοντα οδηγών και πωλητών.  Μπορείτε άραγε να το κάνετε; Αλλά και να εξακολουθήσετε να παίρνετε παραγγελίες; 

Μπορεί αύριο το πρωί συμφωνήσετε με τους πελάτες σας να βάζουν τις παραγγελίες μόνοι τους, να βλέπουν πότε θα εκτελεστούν, να εξετάζουν τα αποθέματα, τους χρόνους παράδοσης, την πορεία μιας βλάβης που δήλωσαν (on line!). Αν τα θέλατε όλα αυτά, άραγε πόσο χρόνο – και χρήματα – θα έπρεπε να πληρώσετε για να τα βάλετε μπροστά; Άραγε, θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς λεφτά; Θα μπορούσαν να γίνουν σε μια εβδομάδα;

Μπορεί να θέλετε να κλείσετε το υποκατάστημα αλλά να το θέλετε και να λειτουργεί. Δεν θέλετε να πληρώνετε για τα γραφεία αλλά θέλετε τα στελέχη. Ωραία. Μπορείτε να πάρετε μια έξυπνη απόφαση κι αύριο το πρωί να εφαρμοστεί; 

Αν αύριο το πρωί χρειαστεί να μειώσετε το μισθό των στελεχών σας, μπορείτε άραγε να τους πείτε ότι για αντάλλαγμα θα εργάζονται από το σπίτι τους 1-2 μέρες την εβδομάδα;

Ναι μπορείτε.  Όχι γιατί έχετε cloud ERP! Αλλά διότι σας βοηθά να σκέφτεστε ενεργητικά, να προσαρμόζεστε στο νέο περιβάλλον μάχης, να βλέπετε αμέσως τι γίνεται και να αντιδράτε αμέσως.  Κι από την ιδέα ως την πράξη να μην μεσολαβεί μια αιωνιότητα.

Το 1940 τα γερμανικά τεθωρακισμένα έμπαιναν στο Παρίσι – κάπως σκονισμένα, πράγματι. Τα γαλλικά άθικτα, καλοβαμμένα, καλολαδωμένα μάθαιναν τα νέα, «τακτοποιημένα» στα οχυρά της γραμμής Μαζινό.

Το έχετε πια καταλάβει: δεν σας περιμένουν «τακτοποιημένες» μάχες σύμφωνα με τα εγχειρίδια και τα επιτελικά σχέδια. Το τι θα γίνει, πότε θα γίνει, πως θα γίνει το ψάχνετε, μα δεν το ξέρετε.

Ένα ξέρετε: ότι πρέπει να φροντίσετε να είστε εκεί.


Ο Γιάννης Μικρογιαννάκης είναι Διευθυντής Στρατηγικής της SoftOne Technologies.


No comments: