google-site-verification: google211efba57db79d47.html ΜΙΚΡΟ...ΣΚΟΠΙΟ: Αεικίνητο υπό βροχήν

Search This Blog

Sunday, June 8, 2008

Αεικίνητο υπό βροχήν

Τέρμα τα επαγγελματικά. Θα μιλήσουμε για μπάλα - μα καλά, δεν κυλάει αίμα μέσα σας; - και ειδικά για τερματοφύλακες. Και για μύθους. Θα γίνει ντέρμπι !

Αρχίζουμε με το ζέσταμα: Εχετε ακούσει εκφωνητές ειδικούς να περιγράφουν αγώνα που γίνεται σε βρεμμένο γήπεδο; Οχι όχι δεν είναι σαν τους κοινούς εκφωνητές. Για να περιγράψεις αγώνα υπό βροχή πρέπει να είσαι επίτιμο μέλος Ακαδημιών Φυσικών Επιστημών με ειδικότητα απόρρητα πειράματα για την εφεύρεση του αεικίνητου. Δεν μπορούν να το πούν επίσημα (είπαμε! είναι απόρρητα τα πειράματα) αλλά μας το λένε κωδικοποιημένα:
".... αδύνατον να προλάβει τη μπάλα. Το γήπεδο είναι γλυστερό, κι η μπάλα όταν χτυπάει κάτω παίρνει δύναμη κι επιταχύνει ..."

Ορίστε το είπαν. Αν εσείς δεν καταλάβατε, τι να σας πώ, είστε αγράμματοι. Πάτε ρε ζωντόβολα σε ένα γήπεδο με τοίχο γύρω γύρω, περιμένετε να βρέξει, και τραβάτε ένα σουτ να δείτε τι θα γίνει. Η μπάλα θα βαράει ισόβια από τοίχο σε τοίχο, μπορεί να χάνει λίγο δύναμη όταν χτυπάει στον τοίχο (γιατί είναι στεγνός) αλλά μην ανησυχείτε γιατί μετά θα ακουμπήσει στο βρεμμένο χόρτο και θα πάρει δύναμη και θα επιταχύνει. Αρα η μπάλα θα είναι αεικίνητη. Εσείς μπορείτε να πάτε στο κυλικείο, να πιείτε ένα καφεδάκι και να χαζεύετε τη μπάλα που θα χτυπάει στους τοίχους.


Βλέπετε τα σαϊνια αυτά δεν φτάνει που δεν έχουν ιδέα από μπάλα ... Θέλουν να δώσουν και εκλαϊκευμένη εξήγηση ("όταν σκάσει η μπάλα επιταχύνει") κι έτσι την πετάνε την μπαρούφα.

Αλλά εσείς δηλαδή τι περιμένατε ότι θα πουν; Οτι λόγω μειωμένων τριβών (του βρεμμένου χόρτου) η μπάλα δεν επιβραδύνει όσο έχουν συνηθίσει οι παίκτες από ανάλογη εμπειρία στο στεγνό, αλλά λιγότερο; Δεν λέγονται αυτά ρε, που είσαστε, στην όπερα; Oταν σκάσει η μπάλα επιταχύνει, τελεία και παύλα.

Εχω να σας πω κι άλλα για μαργαριτάρια και μύθους - ειδικά για τερματοφύλακες:
- Για το περίφημο "βγαίνει και δε βγαίνει" (που αφορά στις σέντρες και είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της τερματοφυλακίστικης τέχνης και επιστήμης)
- Για τις καινούργιες μπάλες που όλοι μεταδίδουν τις "δηλώσεις" των τερματοφυλάκων και κανείς δεν φιλοτιμήθηκε να εξηγήσει γιατί οι καινούργιες μπάλες κάνουν σαν παλαβές (κάνουν όντως αλλά πρέπει κάποτε να καταλάβετε γιατί. (Δείτε εδώ).

Αλλά δεν θα το κάνω απόψε. Μ' έχει πάρει μιά μπάλα από πίσω και με κυνηγάει. Θα συνεχίσουμε μόλις σταματήσει η βροχή και στεγνώσει το γήπεδο.

1 comment:

Anonymous said...

Τι παίρνεις και δεν μας δείνεις;
Εχουμε ξεφύυυυυυυγει...
Περιμένω περισσότερη ανάλυση μύθων.
Spyros, N.Makri.